به گفته دکتر ماکان آریا پارسا هوش بازار یا market Intelligence که گاهی به عنوان «اطلاعات بازاریابی» نیز شناخته می شود به معنای داده های خارجی جمع آوری شده توسط شرکت ها درباره بازار هدفی است که این شرکت ها بخشی از آن بازار به حساب می آیند. اما این همه ماجرا نیست، مفهوم هوش بازار در اهداف بازاریابی کاربرد های متعددی دارد تا بتوان به تصمیم گیری های درستی در رابطه با رقبا، رفتار های مختلف مصرف کنندگان و همچنین محصولات دست یافت. یک سازمان با کاربرد هوش بازار در بازاریابی قادر خواهد بود تا از رقبای خود، وضعیت صنعت، شرایط بازار و همچنین تغییر چشم انداز های مصرف کنند گان به عنوان یک کل درک جامعی را به دست آورد. در نتیجه marketing Intelligence مزیت مطلوبی را در بازار به سازمان ها اعطا می کند.
در این مقاله قصد داریم به اهمیت هوش مارکت، مزایا و انواع آن بپردازیم.
تحلیل داده های به دست آمده از بازار هدف مناسب و رفتار رقبا بهترین راه برای رسیدن به اهداف کسب و کار تان است.
اهمیت داده های مارکتینگ
از دید دکتر ماکان آریا پارسا درک مفهوم هوش بازار بسیار مهم است؛ زیرا با درک دقیق و درست این مفهوم، شرکت شما می تواند تمام تصمیماتش را بر اساس آن پایه گذاری کند. مهم ترین کاربرد هوش بازار در بازاریابی تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده است. این داده ها به دلایل زیر بسیار ارزشمند هستند:
- در واقع این داده ها در مورد مخاطبان هدفِ کسب و کار مورد نظر، پتانسیل رشد آن، فرصت های بازار، تجزیه و تحلیل رقبا و همچنین سایر اهداف آینده بینش هایی را ارائه می دهند.
- این داده ها نحوه عملکرد شما را در برابر رقبای مستقیم یا غیر مستقیم نشان خواهند داد.
- به شما کمک می کنند تا آنچه در پیش است را بهتر پیش بینی کنید.
- داده های مارکت به تسریع در انتخاب استراتژی های خاص و کاربردی در رابطه با چشم انداز های رقابتی، بازار هدف، گرایش های مشتری و شخصیت های خاص خریدار کمک می کنند.
- این داده ها با کمک به سرمایه گذاری در پروژه های مناسب و جلوگیری از ضرر، به بهبود موقعیت شرکت شما کمک می نمایند.
- به برنامه ریزی در راه اندازی محصولات یا خدمات جدید کمک می کنند.
بر باور دکتر ماکان اریا پارسا برای به دست آوردن بهترین داده ها از هوش مارکتینگ، تعیین KPI های خاص (شاخص های کلیدی عملکرد) مهم است. این KPI های خود را می توان به موارد زیر تقسیم کرد:
- KPI های کمی: KPI های کمی شامل تجزیه و تحلیل مواردی مانند درآمد کل و رقبای شرکت و همچنین فروش محصول هستند.
- KPI های کیفی: KPI های کیفی شامل شاخص هایی می باشند که تعیین کمیت آنها دشوار است اما به شرکت شما این امکان را می دهند تا بتواند موفقیت کسب و کار و استراتژی های بازاریابی خود را ارزیابی کند. برخی از این شاخص های کیفی عبارتند از نظرسنجی های پستی، گروه های متمرکز، بازخورد های مشتریان، نرخ پاسخ، ارزیابی ها و سایر داده های مشابه.
هوش بازار در مقابل تحقیقات بازار
اغلب این دو اصطلاح به جای هم استفاده می شوند. با این حال، در حالی که marketing Intelligence و تحقیقات بازار ارتباط نزدیکی دارند، اما یکسان نیستند.
از زبان دکتر ماکان آریا پارسا تحقیقات بازار برای اطلاع از خواسته ها و نیاز های مخاطبان و روند های مالی در صنعت شما انجام می شوند. در تحقیقات بازار با ترکیب داده ها روند هایی را کشف می کنید که به شما می گویند مشتریان چه می خواهند و چگونه می توانید خواسته های آنها را به بهترین نحو تامین نمایید. این روش فرصتی را در اختیار سازمان ها یا کسب و کار ها قرار می دهد تا بتوانند به درستی بازار هدف خود را کشف کنند. سپس به جمع آوری نظرات از مشتریان هدف خود اقدام نمایند و در نهایت درباره محصول یا خدمات خود تصمیم های استراتژیک آگاهانه بگیرند. با این حال، تحقیقات بازار بدون ارائه بینش در مورد عوامل خارجی تنها بر جنبه های خاصی از بازار تمرکز می کنند.
از سوی دیگر، مفهوم هوش بازار بر جمع آوری و بررسی داده های مربوط به محیط خارجی شرکت متمرکز است. همچنین اغلب بخشی از برنامه ریزی استراتژیک شرکت می باشد. داده های بازاریابی معمولاً به عنوان آگاهی کامل و مستمر از تمام جنبه های یک بازار تعریف می شوند.
تحقیقات بازار مختص شرکت ها می باشند و به موضوعاتی مانند ترجیحات مصرف کننده، درک مشتری، پایگاه مشتری، حفظ مشتری، روندها، ویژگی های محصول، سبک ها و غیره می پردازند. داده های مارکتینگ بیشتر در مورد سهم بازار، منابع پولی سرمایه گذاری شده در صنعت، رقبا، درک بازار، تحلیل بازار، روند بازار، هزینه های مشتری و تامین کنندگان می باشند.
4 مزایای مفهوم هوش بازار
طبق صحبت های دکتر ماکان آریا پارسا هوش مارکت دارای مزایای بسیاری است که می تواند به شرکت ها کمک کند تا دیدی جامع تر از بازار های خود داشته باشند و از رقبا پیشی بگیرند. برخی از این مزایا عبارتند از:
- ارائۀ دید کلی از بازار: اطلاعات بازاریابی به سازمان ها کمک می کند تا با جمع آوری داده های بلادرنگ، زیر و بم بازار های خود را بهتر درک کنند. این امر به نوبه خود به آنها کمک می کند تا استراتژی ها و فرآیند های خود را حول آن داده ها بسازند. همچنین به آنها اجازه می دهد تا رقابتی باقی بمانند و نیاز های بازار را برآورده کنند.
- حفظ مشتری: Market Intelligence به تجزیه و تحلیل مشتریان کمک می کند و درک بهتر و جامع تری را از مشتری ارائه می نماید. در واقع مهم ترین کاربرد هوش بازار در بازاریابی ارائه بینش های ارزشمندی در رابطه با زمینه هایی است که در حوزه شناخت مشتریان نیاز به بهبود بیشتری دارند. در نتیجه این مفهوم به شما کمک می کند تا مشتریان تان را حفظ کنید و ارزش طول عمر مشتری را بهبود ببخشید.
- بهبود در فروش: تعیین مخاطب هدف مناسب و مهم تر از آن تعیین اینکه آیا محصول شما برای مخاطب هدف جذاب خواهد بود یا خیر مشکلاتی هستند که اکثر سازمان ها با آن ها دست و پنجه نرم می کنند. مفهوم هوش بازار با تعیین بخش بندی بازار به رفع این مشکلات کمک می کند.
- مزیت رقابتی: این امر به شما کمک می نماید تا روند های آتی را بهتر درک کنید. همچنین تصویر کاملی از بازار را ارائه می دهد و همیشه شما را یک قدم یا چندین گام جلو تر از رقبا نگه می دارد.
این مطلب ادامه دارد… .