از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا اصول نگارش رزومه یعنی شما یک قالب زیبا و حرفه ای انتخاب کنید، فونت و خوانایی نوشته را به صورت استاندارد در نظر بگیرید، اقدام به شخصی سازی و یا سفارشی کردن مهارت های خود نمایید و همینطور دستاوردهای شغلی گذشته خود را اعلام نمایید. استفاده از اعداد و یک سری کلمات کلیدی نیز کمک می کنند تا خوانایی رزومه بیشتر شود. نوشتن رزومه حرفه ای نیاز به دقت بالایی دارد.
اصول نگارش رزومه در یک نگاه
به گفته دکتر ماکان آریا پارسا نحوه نوشتن رزومه کاری برای استخدام بسیار مهم است. کارفرمایان در طول روز تعداد زیادی رزومه را بررسی می کنند، بنابراین باید به آنها حق دهید که نگاهی روزنامه وار به رزومه ها بیندازند. بنابراین بسیار مهم است تا رزومه شما یک امتیاز متفاوت داشته باشد. اطلاعاتی که در رزومه نوشته می شوند باید دقیق و کاربردی باشند. اطلاعاتی که می بایست وارد رزومه شود به دو دسته ضروری و غیرضروری تقسیم شده است. همه رزومه ها باید شامل اطلاعات شخصی دقیق باشند. گاه وجود نام و نام خانوادگی و تاریخ تولد و موقعیت مکانی کافی نیست. مثلاً اگر رزومه شما برای شغل مهمانداری هواپیما است، باید قد و وزن خود را هم بنویسید.
از زبان دکتر ماکان آریا پارسا در اصول نگارش رزومه، شما می بایست راه های ارتباطی اعم از شماره تماس، آدرس شبکه اجتماعی، سوابق شغلی و همینطور سازمان هایی که در آنها فعالیت داشته اید، را بنویسید. همینطور سوابق تحصیلی باید دقیق و اصولی نوشته شوند. حتی دوره های آموزشی که در آنها شرکت کرده اید نیز بخشی از اصول نوشتن رزومه حرفه ای است. یکی از مهمترین قسمت های نوشتن رزومه کاری ساده، مشخص کردن سطح زبان است. مهارت های چهارگانه یعنی توانایی خواندن، نوشتن، شنیدار و مکالمه می بایست به طور دقیق مشخص شوند. این قسمت شانس شما را در پذیرش شغلی چند برابر می کند. در صورتی که مهارت کامپیوتری و یا هر مهارت مرتبط دیگری دارید در رزومه خود اعلام نمایید.
انتخاب قالب مناسب برای نوشته رزومه حرفه ای
به طور کلی سه فرمت در نمونه رزومه کاری دیده می شود:
· فرمت زمانبندی معکوس: در اصول نگارش رزومه، نوشتن سوابق تحصیلی و شغلی در این فرمت به ترتیب از آخر به اول است. در واقع شما در ابتدا، آخرین مدرک تحصیلی و یا آخرین سازمانی که در آن کار می کردید، را می نویسید و سپس یک به یک به عقب باز می گردید.
· فرمت مبتنی بر مهارت: افرادی که سابقه کار ندارند نباید از این فرمت استفاده نمایند. این فرمت برای کسانی مناسب است که توانمندی های مرتبط به شغل درخواستی دارند. این افراد باید فرم مربوطه را به طور دقیق و با حوصله تکمیل کنند.
· فرمت ترکیبی: از دید دکتر ماکان آریا پارسا بخش مهمی از اصول نگارش رزومه، انتخاب فرمت ترکیبی است. یعنی شما هم سوابق خود را از آخر به اول می نویسید و هم در مورد مهارت های خود صحبت می کنید.
در صورتی که قصد شما نوشتن رزومه کاری ساده است و از اصول نگارش رزومه هیچ نمی دانید، می توانید از قالب های آماده استفاده کنید. اما در غیر این صورت بهتر است قالب مناسبی طراحی کنید تا رزومه، حرفه ای به نظر برسد. قالب انتخابی شما باید فضای کافی برای نوشتن اطلاعات داشته باشد. اطلاعات مورد نیاز می بایست در تعداد صفحات کمتر قید شوند. همینطور فونتی که انتخاب می کنید می بایست خوانا باشد و سایز آن نیز بین 12 تا 14 انتخاب شود. فونت های فانتزی به هیچ عنوان مناسب نیستند.
نحوه نوشتن رزومه کاری برای استخدام
به منظور نوشتن رزومه کاری می بایست 5 مرحله را به دقت پشت سر بگذارید:
1- انتخاب عنوان شغلی: طبق باور دکتر ماکان آریا پارسا در اصول نگارش رزومه، اولین چیزی که کارفرما به آن دقت می کند، عنوان رزومه شما است که می بایست شامل نام و تخصص شما باشد. نیازی به خلاقیت در این بخش نیست. اگر تخصص های بیشتری دارید تصمیم بگیرید و بر روی یک مورد تمرکز کنید. نوشتن تخصص های زیاد برای کارفرمایان سبب سردرگمی می شود.
2- سفارشی کردن رزومه: فرض کنید کارفرما نیاز به شخصی با روحیه کار تیمی دارد، اما شما در رزومه خود، روحیه کار تیمی را در بخش غیر ضروری نوشته اید. این روش به ضرر شما خواهد بود. بنابراین موقعیت شغلی مورد نظر را سفارشی کنید.
3- خلاصه نویسی کنید: هیچ کس وقت و حوصله خواندن داستان ندارد. بنابراین در بخش پایین عنوان به منظور معرفی خودتان می توانید 3 الی 4 خط توضیح دهید. در بخش های مربوط به تخصص اصلی و نقاط قوت نیز می بایست لیستی تهیه کنید و کوتاه بنویسید. اغراق در نوشتن به ضرر شما خواهد بود.
4- قانون انگشت شست: برای نوشتن رزومه حرفه ای، از قانون انگشت شست استفاده کنید. شما وقتی یک ورق A4 را در دست خود می گیرید، انگشت شست در وسط صفحه قرار می گیرد. کارفرما نیز همین کار را می کند و در ابتدا مطالبی که در قسمت بالای انگشت شست قرار گرفته است را مطالعه می کند.
5- حرفه ای عمل کنید: زیرعنوان ها باید با فونت بزرگ تر و به شکل BOLD باشند. آمار و ارقام باید به صورت شفاف بیان شوند. اگر از نمودار استفاده می کنید باید تسلط کافی در رسم آن داشته باشید.
تازه کارها بخوانند!
افرادی که به اصول نگارش رزومه آشنایی ندارند، و قصد دارند نحوه نوشتن رزومه کاری برای استخدام را یاد بگیرند، می بایست در ابتدا نمونه رزومه کاری سایر افرادی که پذیرش شده اند، را الگو قرار دهند. با بررسی این نمونه رزومه ها می توانید متوجه شوید که چه بخش هایی برای کارفرمایان بسیار مهم است. کارفرما دوست دارد اصل مطلب را در ابتدا بداند بنابراین اضافه گویی از مواردی است که هرگز نباید در رزومه دیده شود. از سوی دیگر چه خوب است از رزومه های آماده الگو بگیرید. این رزومه ها، قالب های متنوعی را به شما نشان می دهند و کمک می کنند تا تصمیم بهتری بگیرید.
شما به عنوان فردی که تا به حال اقدام به نوشتن رزومه حرفه ای نکرده می بایست تمرین زیادی داشته باشید. بسیار مهم است تا همه جوانب را به طور دقیق بررسی کنید و صبور باشید. خودشناسی از پیش نیازهای مهم نوشتن یک رزومه عالی محسوب می شود. علایق خود را بشناسید. بدانید دقیقاً به چه نوع کاری تمایل دارید و از طرفی چه کارهایی برای شما دشوار و غیر قابل تحمل است. مهارت های خود را بشناسید.
این مطلب ادامه دارد…