به گفته دکتر ماکان آریا پارسا تندخوانی تنها برای مرور دروس کنکور نیست! این مهارت سبب می شود بتوانید قدرت درک بالایی نسبت به متون مختلف در سریع ترین زمان ممکن داشته باشید. هرچه مغز شما مطلب مورد نظر را دقیق تر و اصولی تر دریافت نماید، بهتر پردازش می کند. اما سرعت دریافت هم باید بالا باشد تا بهترین نتیجه حاصل شود. آموزش تندخوانی را به صورت مرحله به مرحله در اختیار شما قرار داده ایم.
تندخوانی در یک نگاه
به گفته دکتر ماکان آریا پارسا تعریف دقیق از تندخوانی، یعنی با یک نگاه کوتاه و سریع، بتوانیم جمله های مهم یک صفحه را پیدا کنیم و وارد حافظه خود نماییم. روشی که بسیاری از افراد پشت کنکور به آن احتیاج دارند و یا حتی آن را تجربه کرده اند. در این روش به طور متوسط، 3 برابر سریع تر از بقیه افراد مطالعه خواهید کرد. این تکنیک به شما کمک می کند تا مهارت مدیریت زمان را یاد بگیرید و در خود پرورش دهید.
هدف اصلی از تند خواندن متون، پیدا کردن اطلاعات اصلی و مهم در کل متن است. در یک بررسی دقیق مشخص شده که افراد در طول یک دقیقه می توانند حدود 250 کلمه را مطالعه نمایند. البته گاه این میزان به 300 کلمه نیز میرسد. اما وقتی مهارت خواندن سریع متون را یاد بگیرید، 250 کلمه را تنها در عرض 30 ثانیه مطالعه می کنید. در واقع بهره وری شما 50 درصد بیشتر می شود. این روش در دوران تحصیل و همینطور برای متن های تخصصی کاربرد دارد. کسانی که به هر دلیلی نیاز به مطالعه در حجم بالا دارند، باید خواندن سریع متون را یاد بگیرند. در واقع به منظور یادگیری تندخوانی، مغز، چشم و تمرکز باید هماهنگ باشند.
منظور از هماهنگی چشم، مغز و تمرکز چیست؟
در ابتدا می بایست کتابی جدید که قبلاً مطالعه نکرده اید را بردارید و شروع به خواندن کنید. در این مرحله مغز شما شروع به تکرار تک تک کلمات و تلفظ آنها می کند. کاری که شما باید انجام دهید این است که جلوی تلفظ و بیان کلمات در ذهن را بگیرید. این قسمت مربوط به آموزش مغز است. در واقع شما باید این تصور را داشته باشید که در داخل معدن به دنبال طلا هستید و یا در انبار کاه به دنبال سوزن!
برای اینکه این مطلب برایتان قابل درک تر شود، مثال ساده تری می زنیم. طبق نظر دکتر ماکان اریا پارسا در حین مطالعه، کلمات کم اهمیت را کنار بگذارید و از آنها عبور کنید. هدف اصلی مغز، استخراج کلمات مهم است. در واقع مطالب اصلی متن توسط صدها کلمه غیرضروری احاطه شده و شاید یافتن کلمات اصلی در ابتدا سخت به نظر برسد. ذهن شما بدون حس منفی می بایست کلمات را کنار بگذارد. بهتر است در این زمینه تمرین داشته باشید. بنابراین مهمترین گام در این قسمت، کنار گذاشتن کلمات اضافه و غیرضروری است.
طبق صحبت های دکتر ماکان آریا پارسا دومین قسمت از آموزش تند خواندن متون، افزایش تمرکز است. در صورتی که مسیر مطالعه به درستی در پیش گرفته شود، مغز وارد مرحله تصویر سازی ذهنی خواهد شد. دقت کنید که شما باید متن مورد نظر را به صورت فعالانه مطالعه کنید به زبانی ساده تر، از کلمات مهم باید در ذهن تصویر سازی شود. در نهایت نوبت به چشم ها است. چشم ها باید ورزش داده شوند. همینطور نیاز است تا نور کافی در محیط وجود داشته باشد. چشم ها پس از مدتی کلمات ضروری و غیرضروری را از هم جدا می کنند. این موضوع سبب می شود تا بهترین نتیجه حاصل شود.
تندخوانی دروس
از آنجایی که یادگیری تندخوانی دروس برای بسیاری از دانش آموزان و حتی دانشجویان مهم است، بیشترین تمرکز خود را در این بخش قرار می دهیم. گام اول کوتاه کردن سطرها است. شما می بایست در ذهن خود، اندازه سطرها را از دو سمت کوتاه تر در نظر بگیرید. برای اینکه این موضوع مشخص شود مثالی می زنیم. فرض کنید شخصی روبروی شما نشسته است و شما به بینی او نگاه می کنید. حال اگر او دست چپ خود را بالا بیاورد، با اینکه نگاه شما روی بینی اوست، باز هم متوجه بالا آوردن دست چپ او می شوید. در واقع چشم ها این قابلیت را دارند با تمرکز به مرکز اجسام، دو سمت دیگر را تماشا نمایند. شما به واسطه این قسمت تنها بخش میانی سطر را می خواهید و از دو سمت چپ و راست صرفنظر می کنید.
در آموزش تندخوانی، باید مهارت خط کشیدن با انگشتان را یاد بگیرید. در واقع وقتی کتاب را جلوی چشم خود بگیرید، حرکت چشم ها عرضی نخواهد بود. یعنی به صورت روان کل سطر را مطالعه نمی کند و بارها از بخشی به بخش دیگر می پرد. این موضوع سبب می شود تا سرعت مطالعه کم شود. برای اینکه جلوی این موضوع گرفته شود، می بایست از انگشتان خود استفاده کنید. البته نشانگر، خودکار یا مداد هم گزینه های مناسبی هستند. انگشت خود را زیر سطر مورد نظر قرار دهید تا چشم ها انگشت را دنبال کنند و در واقع به بخش دیگر نپرند. در این وضعیت سطرها، کوتاه می شوند و انگشت هم زیر هر سطر قرار می گیرد. این سیستم مطالعه را تندتر می کند.
تعیین زمان مطالعه
در آموزش تندخوانی، تعیین زمان بسیار مهم است. از دید دکتر ماکان آریا پارسا در ابتدا باید بر حسب تجربه ای که دارید، نگاه سطحی به صفحات کتاب بیاندازید و تخمین بزنید که چقدر زمان برای مطالعه آنها نیاز است. فرض کنید تخمین شما 10 دقیقه باشد. در این وضعیت باید به خودتان تنها 5 دقیقه فرصت مطالعه دهید. شاید در ابتدا چنین موضوعی غیر ممکن به نظر برسد، اما به طور کلی طبق زمان بندی موجود مغز شما نسبت به این قانون جدید عادت خواهد کرد و سرعت مطالعه 2 الی 3 برابر بیشتر می شود. وقتی زمان محدود است، فرصتی برای اهمال کاری وجود ندارد و تمرکز شما نیز کاهش خواهد یافت. شما می بایست جمله اول هر پاراگراف را مطالعه کنید. جمله اول، جرقه اصلی را در ذهن شما می زند، یعنی متوجه می شوید که کل پاراگراف بر محور چه موضوعی می چرخد. این موضوع را جدی بگیرید.
این مطلب ادامه دارد…